fru mamma fotograf

Vecka 40!

Publicerad 2011-06-09 21:38:29 i Lillnorpan,

Vecka 40 (39+0)

Kroppen:
 
Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen. 

Barnet:
Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Jag:
Nu tycker jag att Lillnorpan mer än gärna få komma till oss :) Helt galet att vara inne i vecka 40, känns så sjukt overkligt. Vi = föräldrar = snart!! Väntar och längtar och varje liten grej tänker jag "kanske att det startar nu?". Men icke - än så länge. Svullna fötter - och då menar jag verkligen svullna fötter, iaf vänster fot. Känns ju sådär när man är för fet för flipflops! Haha :)  Jag mår ju bra, som vanligt men tyngre och otympligare men jag ska inte klaga, och det gör jag inte heller, mår oförskämt bra som gravid :)

Jag gissar ju annars på att Lillnorpan kommer senast den 15.e!
Kommentarer

Postat av: Cajsa

Publicerad 2011-06-10 09:39:01

Åååh va spännande! Jag googlade på vecka40, då jag med är precis i slutet av graviditeten, å hittade din fina blogg. Letar oxå efter ständiga tecken på att det ska vara på gång. ;p Lycka till! :)

Postat av: Anonym

Publicerad 2011-06-11 21:21:10

Superfin bild:) Åh snart är det dax.....Kraaaam

Postat av: Madde

Publicerad 2011-06-12 00:26:15

Vilken vacker bild!!!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

elins

FOTOGRAFERA - fru - choklad - MAMMA - TRÄNA - VERA - villaliv - bakning - RECEPT - inredning -MYSA

var bloggId= '4fe16bf6ddf2b35399496e82'; var is_pro = false;