Tidig lördag

Publicerad 2011-04-30 10:39:17 i Mat och Bakning,Vaknade av en spinnande katt kl 06.00 imorse och strax därefter började Lillnorpan med sin morgonjympa = ingen återvändo till sömnen! Låg väl en timme ungefär, tyckte inte att jag kunde gå upp innan 7 iaf... haha :) men 07:01 steg jag upp! Haft en lugn morgon, vilket har varit väldigt skönt det oxå och gjorde sedan scones till frukost lagom till att Björn vaknade.

Solen skiner från en klarblå himmel och en underbar lördag väntar!

Hur ska ni fira Valborg?

Oljigt

Publicerad 2011-04-29 11:00:25 i Things to Lillnorpan,

"Estelle & Thild grundades 2007 av Pernilla Rönnberg. När hon fick sin första dotter fann hon inga milda ekologiska barnprodukter. Det gav henne iden om att själv skapa en helt ekologisk hudvårdsserie med så rena, naturliga och hudvänliga produkter som möjligt. För att garantera bästa kvalitet, togs produkterna fram tillsammans med dermatolog och barnläkare. Innehållet och produktionen blev sedan ekologiskt certifierade av Ecocert."För att försöka minimera bristningar på min lilla magge har jag köpt denna olja som jag smörjer med. Är ju en djungel med vad man än ska köpa som blivande förälder: Barnvagn, babyskydd, babysitter, skötbord, kläder, nappar, nappflaskor, salvor, skötunderlägg, bärselar, baljor och oxå olja/smörj för att minska bristningar. Det sköna är att jag (och Björn) faktiskt inte gått på att man behöver ALLT som nybliven förälder och framförallt behöver man inte allt NYTT!

En sån här olja vet man ju inte ens om den funkar, men det är värt ett försök + att det är ganska mysigt att smörja magen och prata med Lillnorpan samtidigt... :)  och jag har ju inte fått några bristningar ännu så... ;)

Läs mer om Estelle and Thild här eller gå in och njut av de fina bilderna!


V.34 (33+0)

Publicerad 2011-04-28 19:10:49 i Lillnorpan,Mitt senaste traderafynd som ankom idag - me like :)

Då firade man ingången i vecka 34 imorse med att vakna med kramp i vaden -AJ! Skit va ont det gör! Men Björnen min sträckte snabbt ut det + masserade så jag har knappt haft några känningar idag...


Det här händer under vecka 34:
Kroppen:
Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Barnet:
Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.


Jag:
Som vanligt (faktiskt) mår jag bra. Visst har jag lite småsaker som att det är jobbigt att knyta skorna, lite ont i bäckenet och i morse kramp. Men detta är ju inget som pågår konstant och som hindrar mig i min vardag. Igår kräktes jag oxå föressten! När vi va på föräldrautbildningen (hann ju till toa dock), var 5.e gången totalt i graviditeten och har inte gjort det sen v. 16 eller nåt... Märkligt!

Var hos barnmorskan idag oxå (som för övrigt är underbar!) och alla värden och mått var bra;
Vikt: 74,4kg
HB: 116
Bltr: 117/77
SF:32
Lillnorpans Hjärtljud: 142

Bebis låg med huvudet neråt och var fortfarande ruckbart.

Det är ändå heeeelt otroligt! Att den som är där inne i magen snart ska få komma ut, och istället för att som nu spela en biroll i vårt liv få ta huvudrollen. Det är verkligen mäktigt och ett mirakel som man får följa på nära håll.
48 dagar kvar...

Pysselmorgon

Publicerad 2011-04-28 10:56:03 i Livet,

Morgonen och förmiddagen har vigts åt att göra lite kort som ska skickas iväg idag. Två Grattis-kort och ett "årsdagskort" till våra vänner som firar bröllopsdag imorrn. Sånt som förgyller ens vardag helt enkelt :)

Nu är det lite tillpiffning som gäller för att sedan bege mig till barnmorskan, skriver mer sen!

This is life!

Publicerad 2011-04-25 18:16:20 i Livet,Det här är vad min helg har bestått av, bland annat ;)  Syskonbarn och fika!  Vi har haft strålande väder och har gottat oss i solen varje dag. Ätit sjukt god mat (+ massa godis), umgåtts och gjort liiiiite nytta då och då... Helt perfekt påskhelg kan jag lova!

Nu är vi dock hemma igen i Karlskrona och tagit igen oss lite med varsin kycklingrulle nere vid havet + en härlig promenad. Sa jag att jag haft riktigt härliga, sköna dagar? :)

Lillstugan

Publicerad 2011-04-23 11:44:50 i Livet,Nostalgi
I torsdags började jag dagen med en frukost i Finspång med tjejerna från Pingst som jag var ungdomsledare för 2004-2007. Skitmysigt och roligt att träffa dem igen :) Blev lite fööör varse om att jag faktiskt inte är 20+ längre utan mer 25+ eller ja, faktiskt 28...  De var ju i högstadiåldern när jag träffade dem, en del tom 10 år! Galet! Hade lite svårt att få till en eftermiddagsträff men en frukost kunde alla hinna med, och vilken frukost! Elina hade bakat scones, cookies, kokat ägg, hade massa färsk frukt,juice - som en hotellfrukost! Riktigt nice :)

Checkat in
Vi har nu lämnat östgötaslätten och kommit ner i småland. Rättare sagt till "stugan", som min familj säger. Men egentligen är det mer av ett hus, men vi säger ju inte sommarhus heller då vi är där året om så kort och gott: Stugan :)
Vi kom hit i torsdagseftermiddag  samtidigt som mamma och pappa och checkade in i "Lillstugan" (gästhus) och njuter nu i fulla drag av sol, god mat, ledighet, Påsk, godis och sällskap av syskon + familjerna.

Nu ropas det till fika = dags att gå!Jag, B och Lillnorpan

Publicerad 2011-04-23 11:28:47 i Lillnorpan,Nu är vi hux flux inne i vecka 33! Betyder att bebis är beräknad om 7 veckor så nu är det verkligen nedräkning som gäller :)


Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa. 

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

Jag: Jorå, otympligare är jag minsann! Svårare/tyngre att komma upp ur sängen på mornarna. Lättare andfådd av ytterst lite ansträngning. Men detta är ju sådant som hör till! Vore ju konstigt om jag inte blev lite otympligare? Förutom detta mår jag prima och Lillnorpan är en vild liten krabat kan jag lova! Buffar och har sig hur mycket som helst! But I like it! Älsklingen

Publicerad 2011-04-20 11:33:21 i Livet,Idag är det min älsklings tur att fylla år. 30 st fyller han :)  
Är så lycklig att han finns i mitt liv, finner inte riktigt ord för hur mycket han betyder för mig... men det är en hel del! ;)

Om några minuter bär det av in till Norrköping för lite lunch med goda vänner, lite strosande i butiker och sedan SPA. Riktigt härligt ska det bli, en dubbelbubbel på Elite hotell sitter ju inte helt fel! Har vart på denna en gång tidigare, 3 dagar innan vårt bröllop och det var helt fantastisk skönt!

Ha en trevlig onsdag!
Födelsedag

Publicerad 2011-04-19 13:41:13 i Bilder,
Fick blommogram som fick följa med oss till Finspång :)

I fredags morse vaknade jag av att Björn kom in och sjöng för mig, fattade nada - vad gör han? Sen, millisekunden efter kom jag på att jag fyller ju år!  Bra start på dagen helt enkelt med sång, paket och frukost på sängen - vilken man jag har :)
Önskat/hintat om att jag vill ha Reebooks easytone skor (ni vet de som enligt reklamen ska ge en fantastisk rumpa och ben). Och jag fick dem! De blir ju perfekt att dra på sig när man ska på barnvagnspromenader :)
Annars va fredagen lite hektiskt, åkte till Bräkne-Hoby för att köpa kött i en gårdsbutik och fick vänta 30! nr, vilket resulterade i att det tog allt som allt ca 3h med t&r! Senare på eftermiddagen packade vi bilen full och for iväg norrut.
Första stoppet blev hos mina föräldrar i stugan där vi lämnade Roxy, hon ska vara med dem tills vi ses igen på Skärtorsdag så ett litet påsklov för henne oxå :) Åt även kvällsmat med mamma och pappa innan vi fortsatte resan upp mot Finspång, till Björns familj. Kom väl fram kring 23.30 och då blev det födelsedagsfika för mig!

Så.. jo, en fullspäckad fredag och födelsedag fast oxå helt perfekt!

Vecka 32

Publicerad 2011-04-14 22:48:46 i Lillnorpan,
Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska. (inte Blekinge dock).

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Jag: Har de senaste 4 dagarna blivit jättetrött! Både sovtrött och helt matt i hela kroppen! För mig som knappt kännt mig trött något under graviditeten är detta jättekonstigt...! Dock har jag ju flängt som en liten jojo under mars månad + haft lite projekt så det är kanske det som kommit ifatt mig nu?
Känner igen mig i att man blir mer andfådd nu, typ går upp för en backe ;)  


Denna vecka har vi haft föräldragrupp tis & tors och igår träffade jag min Barnmorska. Späckat schema kring Lillnorpan med andra ord - and I like it!Varför inte oftare?

Publicerad 2011-04-12 08:29:55 i Karlskronaliv,Varför går man (jag) inte upp oftare för att ge mig ut på morgonpromenad? Det gjorde jag idag och det är så sjukt skönt! Klarblå himmel, solen som börjar värma lite, och promenera längs med vattnet. Hur gött som helst! Väl hemma igen känns tanken inte alls lockande att åter krypa ner i sängen som jag tänkte när jag gick upp strax efter sju... Man blir ju pigg! För att göra mig själv ännu gladare gjorde jag fruktsallad till frukost oxå, mums mums :)

Önskar er en lika bra tisdagsmorgon som jag har haft :)

Kängurubebis?

Publicerad 2011-04-11 19:49:05 i Things to Lillnorpan,Vilken djungel det är med allt när man får barn?! En sele känner vi att vi vill ha så för tillfället befinner vi oss, eller jag mest tror jag, i bärseledjungeln :) Blir någon iaf från Ergo lutar det åt, går ju gärna på vad andra rekommenderar oxå + att den är ergonomisk för både förälder och barn och vissa av dem finns i ekologiskt material - me like! Massa plus med denna helt enkelt!

Nu ska det bli lite städ/iordningplock!

Softish

Publicerad 2011-04-10 23:50:30 i Karlskronaliv,

Ligger i sängen med laptopen i knäet och surfar runt lite. Jämte ligger B med andra laptopen och kollar film - soft!
Kan väl säga att hela denna helg har vart grymt skön och lugn - precis vad vi behövde! Röjt och städat undan grejer, paus och vårpremiär på Glassiären, skönt väder, sovmorgon, brunch hemma - ja, bara tagit dte lugnt! Ikväll hade jag även min "premiär" i Karlskrona, sjöng och spelade på LP-cafét i kyrkan. Riktigt kul att vara igång igen och underbart att se och höra alla dessa människor sjunga och vittna om hur deras liv blivit bättre.

Ny bok inköpt idag med: "Att möta förlossningssmärtan". Kan bli intressant...?

Att möta förlossningssmärtan

Dress for success!

Publicerad 2011-04-08 17:37:49 i Things to wear,
Igår jobbade jag ju i butiken (MQ, alltså) och fick då hälsa på dessa goingar! Finns huuuur många fina klänningar som helst, till vilket tillfälle som helst! Och jag tror att t.o.m jag med min mage skulle kunna ha den blå längst upp till höger och långklänningen i mitten. Problemet med den är nog snarare längden på klänningen mot mina 154cm...  Jag är inne på träsmycken nu igen och det skulle passa urfint till alla dessa :)
Vecka 31!

Publicerad 2011-04-07 22:11:54 i Lillnorpan,
Jag och magen och Roxy i vecka 30 :)

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.


Jag: Börjar få ont i ljumskarna mer och mer och gör mer ont i fötterna när jag står länge. Känner mig oxå mer otymplig, vilket inte är så konstigt men älskar trots detta allt med att vara gravid :)  Lillnorpan sparkar väldigt mycket och man riktigt ser på magen hur det rör sig!

( Förra veckan hade jag för fullt upp att lägga upp en vecka-30-bild men ni ser ju lite av den på bilden av mig och Björnen :) )Överraskingsfest!

Publicerad 2011-04-05 16:36:48 i Livet,

Ojoj, här har det inte uppdaterats på år och dar känns det som. Har verkligen haft fullt upp och har inte kunnat uppdatera. Kanske lika bra det för då kanske jag hade försagt /förskrivit mig ;)

I lördags hade vi nämligen en överraskningsfest för Björn som fyller 30 i april. Jag har tänkt och finurlat på detta sen i höstas någon gång och nu i lördags blev det allstå av!
Eftersom vi är helt nyinflyttade i K-krona kändes det bäst att ha festen någonstans där hans kompisar har lätt att ta sig och även sova över om det behövdes, därför fick det bli Finspång vilket dock försvårade lite med logistiken kring allt...

Smart som man är ;)  och med hjälp av att jag var i Gbg förra veckan kunde jag åka till Björns föräldrar redan i onsdagskväll! Björn trodde dock att jag kom dit på torsdagen... men hela den dagen hade vi handlat och börjat fixa med mat osånt... haha. Hela fredagen gick oxå till att laga mat och förbereda lite i festlokalen innan Björn kom runt 21... 
På lördagen sålde vi först våran bil (till några som bilade ner från Skellefteå!) sen åkte Björn in till Norrköping där han var gästledare på Friskis&Svettis på ett pass. Även då passade vi på att fixa och dona, baka foccacia tex som vi sen sa var till hans bror istället för en inflyttningsblomma... Sen kom han hem några timmar och vi åt lunch osådär, sen skulle han in ännu en gång till F&S och hålla pass och då passade vi, hans föräldrar och jag, på att åka till festlokalen och fixa allt där. Hann inte riktigt klart till gästerna kom men det blev bra ändå...  Björn kom senare med hans syster och hennes pojkvän och anande INGENTING, han såg inte ens sina föräldrars bil på parkeringen, hans farbrors hund som sprang omkring ute trodde han bara var en likadan ras och när jag kom ut så frågade han Towe "Vem är det?!" Haha! Snacka om snurrig!

Hur som helst blev det iaf väldigt trevligt och avslappnat. Och, om jag får säga det själv, grymt god mat!

Om

Min profilbild

elins

FOTOGRAFERA - fru - choklad - MAMMA - TRÄNA - VERA - villaliv - bakning - RECEPT - inredning -MYSA

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela